Sammanfattning vecka 1

Jag vet att veckan inte är ritkigt slut än men tänkte ändå köra en kort sammanfattning.
De första dagarna i skolan spenderade vi mest tid åt att vara i klassrummet och bli informerade, guidas runt i stan och på campus samt divese inhandling av förnödenheter. 

I går var vår första riktigt utflykt. Vi fick nämnligen besöka Nelsons egna maori by. Innan vi åkte dit fick vi massa infomartion om deras seder och traditioner. Hur vi skulle bete oss i vissa lägen och vad man fick och absolut inte fick göra när man är i deras by. Väldigt intressant! När vi väl kom dit stog en välkomst-ceremoni först på schemat. Det höll slite tal, vi var tvugna att sjunga en svensk sång och lite annat skoj och sen var vi välkomna in i deras by. Större delen av eftermiddagen gick åt till att förbereda kvällens middag, en så kallad hangi. En hangi är en traditionell måltid eller ett sätt att göra en måltid på enligt maorierna, de har gjort detta i hundratals år. Man gräver en grop, tänder en stor eld, i elden ligger massa stenar eller i dessa moderna tider järn-bitar. Man eldar tills järnet är riktigt varmt, alldeles rött. Sen gräver man bort all ved och aska. Lägger ner stora korgar med mat på järnet som ligger i gropen (potatis, sötpotatis, pumpa, kyckling, gris och får fick vi). Sedan täcker man över korgarna med säckar och slutligen jord. Där nere ska det sedan lagas i cirka 2,5 timme!



Tove, simon och kålle fixar iordning maten


Dags att sänka ner maten i gropen


Nu är det bara jorden som fattas!


2,5 timme har gått - färdigt!

Mycket arbete men det hela var väldigt roligt att få vara med om! Maten smakade riktigt bra sen och det bjöds även på dessert. Resten av kvällen fick vi lära oss mer om maorierna och deras kultur. Skulle kunna skriva hur mycket som helst men har inte riktigt tid eller ork.



Efterrätt!

Vi fick även sova över, vilket var riktigt mysigt. Vi sov allihopa i ett enda stort rum på madrasser. kändes som man var tillbaka på skolresa i mellanstadiet ungefär. Myspys!



Nu är vi tillbaka i stan, jag ska snart käka lunch och sen ivkäll ska jag bege mig till Motueka för att träffa en av mina potentiella praktikplatser.... wieeee vi får se hur det går :D

Vi hörs!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0